Pleje af tatovering

Den første dag

1. Vedligeholdelse af din tatovering den første dag

 • Lyt til din tatovørs råd. Din tatovør vil forklare, hvordan du skal passe på din tatovering umiddelbart efter at du har fået den. Følg altid tatovørens råd og instruktioner. Den måden tatovører sætter bandage på din tatovering, kan være forskellig fra andre tattoo artister, så tag de råd de giver dig seriøst for at sikre din tatovering heler korrekt.
  Skriv de instruktioner, de giver dig på et stykke papir, eller skriv dem ned på din telefon, så du ikke glemmer det.

2. Lad bandagen være i 3-4 timer.

 • Når tatoveringen er færdig, vil din tatovør rense området, anvende en antibakteriel salve og dække tatoveringen med bandage eller plastik. Når du har forladt tatoveringslokalet, skal du stå imod fristelsen af at åbne bandagen. Bandagen er der for at beskytte din tatovering mod snavs og bakterier og bør efterlades uberørt i mindst 3-4 timer, før du fjerner det.
  Da forskellige tatoveringsartister har forskellige metoder til indpakning af nye tatoveringer, spørg din tatovør, hvornår de anbefaler at fjerne bandagen. Der kan være nogle kunstnere som ikke sætter bandage på tatoveringen overhovedet, hvilket hænger sammen med de produkter og den teknik, de bruger.
  Hvis du forlader bandagen længere end kunstneren anbefaler, bliver du udsat for en stor chance for infektion, og blækket kan bløde.

3. Vask dine hænder, før du fjerner bandagen forsigtigt.

 • Du skal vaske dine hænder på forhånd, for at hjælpe dig selv med at forhindre din tatovering får en infektion igennem berøring. Det hjælper at sætte bandagen under varmt vand når du fjerner den, fordi du med varmt varm forhindrer at bandagen stikker til din hud. Tag bandagen langsomt og forsigtigt af, så du ikke beskadiger din nye tatovering.
  Kast det brugte bandage væk.

4. Vask tatoveringen med lunkent vand og antibakteriel sæbe.

 • I stedet for at sætte hele din tatovering under vand, skal du istedet bruge dine hænder til at hælde lunkent vand over det. Brug en mild, ikke-koncentreret antibakteriel væske eller antimikrobiel sæbe til at vaske tatoveringen forsigtigt. Brug fingrene forsigtigt til at fjerne spor af blod eller lækket farve. Dette vil medvirke til at forhindre tatoveringen i at danne skorper for tidligt.
  Du må ikke bruge en vaskeklud eller en svamp til at rengøre tatoveringen, da disse kan indeholde bakterier. Du må ikke bruge vaskeklude eller svampe før tatoveringen er helet helt færdig.
  Undgå at holde tatoveringen direkte under vandet – vandstrømmen fra vandhanen kan være for hård på din nye tatovering.

5. Lad tatoveringen lufttørre eller dup den forsigtigt tør med rent køkkenrulle/håndklæde.

 • Mens det er bedst at lade din hud lufttørre efter tatoveringen er blevet renset, kan du også bruge et rent, tørt håndklæde til forsigtigt at duppe tatoveringen, indtil den er tør. Undgå at gnide tatoveringen med papirhåndklædet for at undgå irritation af din hud.
  Normale håndklæder kan irritere din tatovering eller få små stykker stof at sidde fast i den, så det er bedst kun at bruge et papirhåndklæde til tørring.

6. Påfør en ikke-duftende antibakteriel creme.

 • Når din tatovering er helt tør, skal du anvende lidt fugtgivende salve, helst en helt naturlig efterbehandling, til tatoveringen. Sørg for at bruge et meget tyndt lag og påfør det forsigtigt, indtil det absorberes af huden. Hvis du ikke er sikker på, hvilken slags salve du skal bruge, så spørg din tatovør. Tatovøreren kan anbefale den bedste salve til din hud.
  Brug ikke petroleumbaserede produkter, såsom vaselin eller neosporin, da disse kan tilstoppe porerne.
  Når din tatovering er ren og fugtig, skal du lade være med at sætte bandage på igen.

Efter den første dag

1. Vask og befugt din tatovering dagligt, indtil skorperne er væk.

 • Du bør vaske din tatovering 2-3 gange om dagen med antibakteriel sæbe og lunkent vand, indtil tatoveringen er helet. Dette kan tage alt fra 2 til 6 uger, afhængigt af størrelsen og placeringen af ​​tatoveringen.
  Mens det er vigtigt at holde huden fugtig, så skal du passe på at sætte et tykt lag lotion/salve på tatoveringen. Et tyndt lag er alt hvad du skal bruge.
  Fortsæt med at bruge en ikke-parfumeret mild sæbe, når du vasker.

2. Undgå at kradse og pille ved din tatovering.

 • Når din tatovering heler så vil den begynde at danne skorpe, hvilket er helt normalt. Lad skorperne tørre ud og falde af, af sig selv, og lad være med at pille skorperne af! Hvis skorperne falder af for tidligt, kan det efterlade huller eller lysere områder i tatoveringen.
  Tør, skælende hud kan klø rigtigt meget, men hvis du kradser i din tatovering kan du også risikere at skorperne falder af.
  Fortsæt med at bruge fugtgivende salve for at bekæmpe kløe, hvis det er et problem.

3. Hold din tatovering væk fra direkte sollys.

 • Solens barske stråler kan få din hud til at blære og blege nogle af farverne i din tatovering. Af denne grund er det bedst at holde din tatovering dækket og væk fra solen i mindst 3 til 4 uger, indtil den første helbredelse er afsluttet.
  Når din tatovering er helet, kan du bruge solcreme til at forhindre tatoveringen i at falme.

4. Undgå at blødgøre tatoveringen i vand.

 • Indtil din tatovering er helet, så lad være med at svømme, hverken i en swimmingpools, svømmehal eller i havet. Undgå at få tatoveringen under vand hvis du tager et bad i et badekar. Hvis du udsætter din tatovering til masser af vand kan blækket sive ud af din hud og ødelægge tatoveringens udseende. Vandet kan også indeholde snavs, bakterier eller andre kemikalier, som kan inficere din tatovering.
  Det vil være sikkert at genoptage disse aktiviteter, når din tatovering er helet, men i øjeblikket skal du holde dig til at skylle din tatovering i vasken eller under bruseren.

5. Brug rent, løstsiddende tøj for at undgå irritation af din tatovering.

 • Lad vær med at gå i stramt eller restriktivt tøj hvis det påvirker området hvor din nye tatovering er placeret. Som din tatovering heler, vil den sive overskydende blæk ud, hvilket kan få tøjet til at hænge fast i tatoveringen. Tøjet vil så være smertefuldt at fjerne og kan potentielt rive frisk dannede skorper, hvilket skader din tatoverings udseende.
  Hvis dit tøj hænger fast i din tatovering, skal du ikke trække! Gør først området vådt  med vand, som kan løsne tøjet. Derefter kan du fjerne dit tøj uden at skade din tatovering.
  Stramt tøj forhindrer nok ilt i at komme til din tatovering, og ilt er afgørende for helingsprocessen.

6. Vent på din tatovering heler, før du laver anstrengende træning.

 • Hvis tatoveringen dækker et stort overfladeareal eller er tæt på dine led (som albuer og knæ), kan det tage længere tid at helbrede, hvis huden bliver tvunget til at bevæge sig for meget på grund af fysisk aktivitet. Bevægelser vil få huden til at knække og blive irriteret og dette vil forlænge helingsprocessen.
  Hvis du arbejder et sted, hvor dit daglige arbejde involverer fysisk aktivitet, som f.eks. konstruktion eller dans, råder vi dig til at overveje at få lavet din nye tatovering en dag hvor du har en dag eller to til din næste arbejdsdag. Så får tatoveringen nemlig tid til at hele, inden du vender tilbage til arbejde.