Før Tatoveringen
Før du får lavet din nye (eller første) tatovering burde du gøre dig en række overvejelser! Vi har samlet en række punkter og spørgsmål du burde stille dig selv inden du får lavet din tattoo. Derudover kan du forvente at få udleveret nogle dokumenter fra tatovøren, eller tattoo shoppen. Vi har samlet to dokumenter som du kan forvente at modtage når du skal have din næste tatovering. Læs mere her!
Indhold
- Overvejelser før du får lavet din tatovering
- Tattoo pris
- Vælg den rigtige tatovør
- Er du forberedt på tattoo smerten?
- Har du valgt det rigtige tattoo design?
- Har du styr på tattoo plejen?
- Dokument fra Styrelsen For Patientsikkerhed
- Transkription af dokumentet
- Eksempel på dokument fra Tatovøren
- Transkription af dokumentet

Før du får lavet din tatovering
Før du får lavet din tatovering, skal du gøre dig grundige overvejelser omkring din tattoo. Tænk over motivet og temaet, og sørg for at du får udarbejdet et design som du virkelig er glad for. Derudover skal du tænke over hvor du får lavet din tatovering. Herunder har vi samlet 5 spørgsmål som du burde stille dig selv inden du får lavet din tatovering.
Tattoo pris
Priser kan være svære at finde, men de fleste tatovører er altid åbne omkring prisen. Det vigtigste er at du får lavet en flot tatoveringen, som du er glad for. Overvej derfor om de 500 kr. du kan spare ved en tatovør er det værd. Vi har spurgt tatovører som er blevet afvist af kunder grundet prisen, hvorefter kunden er vendt tilbage for at få lavet tatoveringen om som de fik et andet sted. Tatoveringer er pengene værd, og de 500 kr. du tænker du sparer kan blive meget dyrere hvis du vælger pris frem for tatovør.
Du kan finde et overblik over tattoo priser her.
Vælg den rigtige tatovør
Dette punkt er i forlængelse med ovenstående. Gør dig grundige overvejelser om hvor du får lavet din tatovering. Hør fra venner og bekendte, se tattoo shoppens anmeldelser og tal med forskellige tatovører. Når du er ude ved tatovøren vil du kunne mærke om artisten er en som du kan stole på. Kig omkring efter hygiejne, ligger udstyr fremme, bliver der brugt handsker, håndsprit osv? Derudover kan du tale med tatovøren omkring blæk, tanker omkring dit design og meget mere. Professionelle tatovører vil altid forklare i detajler om blæk og hvad de potentielt kan betyde for dig. Derudover skal alle tatovører være certificeret, og professionelle tatovører vil ofte have certifikater hængende på væggene. Du kan også spørge tatovøren om de bruger engangsnåle. Vi anbefaler du altid vælger en tatovør, der bruger engangsnåle, da risikoen for infektion mindskes.
Hvis du er det mindste i tvivl om tattoo shoppen så anbefaler vi at du finder en ny! Du kan se vores oversigter over tatovører med anmeldelser her.
Er du forberedt på tattoo smerten?
Er du forberedt på at investere mange timer i stolen? Du skal være opmærksom på at tatoveringer kan for nogle være mere smertefulde at få lavet end for andre folk. Derudover er der forskellige steder på kroppen hvor tatoveringen vil gøre mere ondt at få lavet end andre. Derudover kan det være du skal holde pauser, hvilket kan betyde at prisen for din tatovering bliver dyrere. Det skal du være forberedt på, og det er vigtigt du er afklaret med at det er ok. Du skal også være opmærksom på at du kan få det dårligt imens du bliver tatoveret. Tal med din tatovør, så kan det være at i skal opdele timerne over flere dage.
Læs mere om tattoo smerte her.
Har du fundet det rigtige tattoo design?
Det er vigtigt at du finder et motiv og et design af din tatovering som du er tilfreds med! Tatovøren vil kunne hjælpe dig nede i tattooshoppen, men vi anbefaler at du kigger rundt på nettet efter inspiration. Lad vær med at få lavet din tatovering før du er helt sikker på designet! Tatoveringen kan godt vente en uge eller en måned indtil du er helt tilfreds. Når du først har den, så er det for livet – og det er jo lang tid. Derudover vær altid opmærksom på skrift tattoos. Ofte vil tatovøren ikke være ansvarlig for skriften og om tatoveringen er stavet korrekt – det er dit ansvar! Så tjek, dobbelttjek og trippeltjek hvis du skal have lavet en tattoo med ord.
Vi har samlet en række billeder på vores tattoo inspirations billede side her.
Hvornår bør du ikke tatoveres?
Du bør ikke tatoveres hvis du ønsker en tatovering i hovedet, på halsen eller på hænderne. Du må heller ikke tatoveres hvis du er under 18 år gammel. Dette er ulovligt og hvis en tatovør siger det er ok, så er det ikke til at vide hvilke regler tatovøren ellers overtræder. Derudover bør du ikke tatoveres hvis du har været syg, eller lider af en sygdomstilstand som kan give komplikationer under eller efter tatoveringen er lavet. Du kan se en liste længere nede på siden af sygdomstilstande som kan give problemer med tatoveringen. Hvis du virkeligt ønsker en tatovering så tal først med din læge. Vi anbefaler at du følger lægens anvisninger, uanset lægens svar.
Tattoo dokumenter før din tatovering laves
Du kan forvente at få udleveret et dokument fra Styrelsen For Patientsikkerhed. Denne kan ses længere nede på siden. Derudover har de fleste tatovører også et dokument som du skal underskrive, hvor du vedkender at du opfylder krav, og er indforstået med kravene, når du skal tatoveres. Dette dokument kan du også se og læse indholdet af længere nede på siden.
Hvis du ikke modtager nogle af nedenstående dokumenter, når du får lavet din tatovering, så anbefaler vi at du finder en tatovør som gør brug af nedenstående dokumenter. Det vidner nemlig om professionalismen fra tatovørens side. Du skal som kunde være opmærksom på at nedenstående er en hjælp til dig der skal tatoveres!
I kraft af at regeringen i højere grad forsøger at regulere tattoo-branchen så er der udarbejdet krav og dokumenter fra Styrelsen For Patientsikkerhed. Se dokumentet herunder, og læs indholdet af dokumentet nedenfor.:
Vi anbefaler at du læser nedenstående dokumenter hvis du overvejer at få lavet en tatovering. Derudover anbefaler vi at du altid læser dokumenter du modtager fra tatovøren!
Dokument fra Styrelsen For Patientsikkerhed
I kraft af at regeringen i højere grad forsøger at regulere tattoo-branchen så er der udarbejdet krav og dokumenter fra Styrelsen For Patientsikkerhed. Se dokumentet herunder, og læs indholdet af dokumentet nedenfor.:
Vi anbefaler at du læser nedenstående dokumenter hvis du overvejer at få lavet en tatovering. Derudover anbefaler vi at du altid læser dokumenter du modtager fra tatovøren!

Dokument fra Styrelsen For Patientsikkerhed
Transskription af dokumentet
Er du klar til livet med tatovering?
Inden du bliver tatoveret, er det en god idé at læse, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med tatoveringen.
Er det farligt at blive tatoveret?
De fleste kan godt tåle at blive tatoveret. Der kan dog være en vis risiko ved at få en tatovering.
Du kan risikere at få infektion med bakterier, når du bliver tatoveret. En infektion ses ved, at huden omkring tatoveringen bliver rød, varm, hævet, gør ondt og eventuelt væsker. Mange får kløe og hævelse i den tatoverede hud, når den kommer i sollys. Andre får konstant kløe og hævelse i huden.
Nikkel og konserveringsmidler i tatoveringsfarven kan i sjældne tilfælde udløse allergi. Rød farve og nuancer af rød (pink, orange og lilla) kan også udløse allergi med konstant hævelse, kløe, eksem, smerte og svie. Sort farve kan med tiden give små knuder in tatoveringen, især hvis tatovøren har brugt for meget farve. I sjældne tilfælde kan det udløse sygdommen sarkoidose, der angriber lunger, øjne og led.
Der kan i meget sjældne tilfælde ske smitte med leverbetændelse eller HIV.
Pas på med at blive tatoveret hvis…
Du har psoriasis i udbrud eller eksem, får fortykkelse ar, har sukkersyge, epilepsi, sarkoidose, nikkelallergi, svækket immunforsvar, kronisk infektionstilstand, blødersygdom, eller hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin.
Tal evt. med din læge, inden du bliver tatoveret.
Undgå at blive tatoveret hen over modermærker – det gør det svært at holde øje med, om modermærkerne forandrer sig.
Lige efter tatoveringen
Heling af tatoveringen tager normalt 3-4 uger. For at mindske risikoen for infektion, bør du følge tatovørens råd for efterbehandling og pleje af tatoveringen.
Du vil altid være hævet i den tatoverede hud i nogle timer eventuelt nogle dage efter, at du er blevet tatoveret. Tatoveringen klør, mens den heler – det er normalt.
Kontakt din læge hvis…
- Du får tiltagende rødme, hævelse, smerte, varme, kløe, eller væsken i den nye tatovering. Du kan også få gul materie, skorper eller bylder i tatoveringen.
- Du bliver ved med at være rød i den tatoverede hud eller i huden omkring tatoveringen.
- Du får rødt udslæt eller blærer.
- Du får fortykkelse og skældannelse i en af tatoveringens farver. Det ses oftest i de røde nuancer.
- Du får små knuder i tatoveringen. Det ses især i sort farve.
- Du oplever træthed, får mavesymptomer o eventuelt gulsot i uger eller måneder efter, at du er blevet tatoveret.
Det er også en god idé at kontakte tatovøren, hvis du får problemer med din tatovering.
OBS!: Du skal søge akut lægehjælp, hvis du oplever du får høj feber og generel sygdomsfølelse i kroppen, da det kan være tegn på blodforgiftning.
Vidste du at…?
Du skal være født 18 år for at blive tatoveret. Det er ikke tilladt at tatovere i hovedet, på halsen eller på hænderne.
Alle tatoveringsteder skal være registreret hos Sikkerhedsstyrelsen. Det er din sikkerhed for, at der føres tilsyn med bl.a. hygiejnen.
Ovenstående er skrevet og formuleret af Styrelsen For Patientsikkerhed.
Eksempel på dokument fra Tatovøren.
Nedenstående er et dokument fra Tattoo Studio 96 i Aarhus. Du kan forvente at skulle underskrive et dokument som ligner nedenstående.

Eksempel på et dokument fra Tattoo Studio 96 i Aarhus.
Transskription af dokument fra Tattoo Studio 96:
Ved at underskrive dette dokument, vedkender jeg mig at jeg opfylder følgende krav for at blive tatoveret:
- Jeg er minimum 18 år.
- Jeg er ikke gravid og jeg ammer ikke.
- Jeg har ikke fået foretaget en marvtransplantation inden for de sidste 12 måneder.
- Jeg har aldrig modtaget et donororgan.
- Jeg er ikke blevet opereret inden for de sidste 30 dage.
- Jeg er indforstået med, at tatoveringsblæk hos nogle mennesker kan fremkalde allergilignende reaktioner, der kan medføre alt lig fra hudirritation til at tatoveringen i værste fald skal fjerne kirurgisk.
- Jeg er indforstået med at alle tatoveringer indebærer visse risici, f.eks. infektion, ar-dannelse og udfyldninger.
- Jeg er indforstået med, at hvis min tatovering indeholder skrift, typografi, datoer, tal osv. er det MIT eget ansvar at kontrollere at alt er 100% korrekt, inden jeg bliver tatoveret. Tatovøren og Tattoo Studio 96 er fritaget for ansvar.
- Jeg har oplyst tatovøren om lidelser/sygdomme der kan påvirker tatoveringsudfaldet eller selve akten at blive tatoveret, herunder f.eks. epilepsi, blødersygdomme, psoriasism nældefeber, lavt blodsukker, sukkersyge osv.
- Jeg er indforstået med at en tatovering kræver speciel pleje m.m. Jeg lover at følge tatovørens anvisninger til fulde.
- Jeg er ikke beruset eller påvirket af rusmidler af nogen art.
- Jeg har ikke tidligere haft allergilignende reaktioner på tatoveringsblæk. Har jeg det, er tatovøren oplyst om dette.
Jeg erklærer mig enig i alle ovenstående punkter og med min underskrift bekræfter jeg, at jeg har læst og forstået dette dokument til fulde.
Ovenstående dokument er skrevet og formuleret af Tattoo Studio 96
Hvis du har spørgsmål omkring din tatovering så kan du altid spørge din tatovør. Tatovører ønsker det bedste resultat så du også anbefaler dem til dine venner/bekendte. Derfor vil de oftest stå klar til at hjælpe dig med at realisere din drøm.